top of page

Lümfisõlmede ülesanded ja rullmassaaž



Lümfide töö tulemusena vähenevad keha ümbermõõdud, väheneb tselluliit ja paraneb üldine tervislik seisund. Rullmassaaž on just selleks loodud. Mis on lümfisõlmede ülesanded?

Lümfisõlmede ülesanne on hävitada baktereid, tugevdada immuunsüsteemi, filtreerida kehast kahjulikke aineid, juhtida vedelikku organismis ja aeglustada lümfivoolu. Ühes ööpäevas valgub lümfisüsteemist verre umbes 2 liitrit lümfi. Kui lümfisüsteemi töö on haiguse või trauma tõttu häiritud ning vedeliku teekond kehas takistatud, tekivad tursed.

Miks on lümfimassaaž hea?

Lümfimassaaž parandab aine­vahetust, paneb kudedes seisma jäänud koevedeliku uuesti liikuma, vähendades näiteks kaasasündinud, pärast traumat või teadmata põhjustel tekkinud turseid. Lümfisüsteem on vahel n-ö laisk ning lümfimassaaž treenib lümfisooni, -kapillaaristikku ja -sõlmi, ergutab neid uuesti tööle hakkama.

Lümfisoonte ja lümfisõlmede ülesanded on arstiteaduslikult selgitanud 1930. aastal taanlane Thomas Barthold oma väitekirjas - lümfisoonestik eemaldab organismist jääkaineid. Lümfimassaaž mõjutab lümfiringe kaudu vere-, lümfi- ja sidekoevedelikke ja ergutab organismi puhastustööd, stimuleerides lümfivedeliku voolamist lümfiteedes. Lümfiteraapia ehk manuaalne lümfidrenaaž (MLD) on eriti sobilik neile, kellel on lümfiringe häired, tursed ja vedelikupeetus.

Lümfiteraapia on kasulik: - lõdvestuseks ja stressist vabanemiseks, kuna avaldab toimet vegetatiivsele närvisüsteemile - lihaspingete ja valude leevendamiseks - tursete raviks, mis on tingitud vähesest liikumisest, üleväsimusest, ühekülgsest tööasendist, liigsest kuumusest, hormonaalsetest probleemidest - ainevahetushaiguste, reuma, liigese- ja sidekoehaiguste puhul - naha ja hingamiselundite haiguste puhul - iluravi vahendina nii enne kui pärast ilulõikust - rasedustoksikooside ennetamiseks ja leevendamiseks (jalatursed) - vereringe rakkude ainevahetuse ergutamiseks - puhastumise, mürkide väljutamise ja kaalu langetamise eesmärgil - immuunsüsteemi tugevdamisel

Lümfiteraapiat ei tehta: - tuberkuloosi - raskete neeruhaiguste - südamepuudulikkuse - vähktõve - ägedate põletike - maksapõletike - kilpnäärme liigtalitluse - arterite ummistuste korral

Võimalikud kõrvalnähud: - ajutine valu suurenemine

- täppverevalum

- kapillaari rebenemine - kui rõhk ületab soovitud taseme

- hematoom

- vegetatiivne seisund - tundliku vegetatiivsüsteemiga patsientidel

- lümfiummistus piirkondades, mida teraapia ei kata

Kõikide massaažiliikide puhul kehtivad üldised vastunäidustused, mis on: - äge südamepuudulikkus (südame rütmihäired, südamelihase põletik, infarkt)

- hüpertoonia ja hüpotoonia

- veenipõletikud, veenilaiendid, tromboosi oht

- ägedad põletikulised haigused (nt palavik, kopsupõletik)

- nahahaigused (mädased nahapõletikud, kontaktdermatiit), haavad

- nakkushaigused  kasvaja või kasvajakahtlus

- äge neerupuudulikkus

- äge maksapuudulikkus

- värsked vigastused, traumad

- suured sünnimärgid, verevalumid

- tuberkuloos

- psühhoos

- riskirasedus

- rinnaga toitmine

Rullmassaaž aitab lümfivedeliku liikuma.

Üks protseduur kestab 56 minutit. Esialgse aktiivse kuuri (10-15x korda) ajal tehakse protseduure 3-4 korda nädalas. Mõned inimesed vajavad mitmeid kuure, seda saab täpsustada individuaalselt. Saavutatud tulemuse säilitamiseks tuleks hiljem hooldusi korrata 1-2 korda kuus.

Enne ja pärast protseduuri soovitame tarbida rohkelt vett ja rohelist teed, et aidata kehal mürk-ja jääkaineid väljutada. Kuuri ajal ja lõpus soovitame jälgida tervislikke eluviise. Kaks tundi enne ja pärast ravisessiooni soovitame vältida tugevat einestamist.

Rullmassaaž on kordades tugevam ja tõhusam tavalisest lümfimassaažist. Inimkeha ei jõuaks Teile seda sellise tõhususega teha. See ei sikuta ega venita teie nahka kuidagi. Te saate ise valida ja tegeleda just selle kohaga mis on teie enda jaoks kõige problemaatilisem teie keha juures. Protseduur on väga lõõgastav ja rahustav kogu kehale ning ka närvisüsteemile.

Lümfimassaaž on parim massaažiliik tselluliidiravis, kuna see aitab vähendada rasvkoes asuvat vedelikku. Lümfiringe aeglustub magades, samuti liikumisvaeguse, üleväsimuse ja ühekülgse füüsilise töö puhul. Seda soodustavad mehaanilised takistused lümfiteedes, põletikulised protsessid ja organismi jahtumine. Lümfiringe aeglustumisel kuhjuvad slakid – vedelik, mis rõhub kudesid ja närvilõpmeid. Massaaži kaudu mõjutatakse nii rakke kui rakuvaheainet – vere-, lümfi- ning sidekoe vedelikke. Toimub organismi puhastumine.

Tavaline lümfimassaaž on umbes 25€ hinnaklassis, meie rullmassaaz on kümneid kordi tõhusam ja ka soodsama hinnaga.

Teised sarnased protseduurid on pea 2 korda kallimas hinnaklassis kuid tõhususe poolest neil ülekaalu meie rullmassaaži üle ei ole. BRONEERI AEG ja tunneta toimet ise


bottom of page